Clean2Anywhere
Een stichting met een opmerkelijke missie. Veranderen is moeilijk, we horen het zo vaak, vooral als je probeert ons collectieve gewoontegedrag te veranderen om zo te kunnen toewerken naar duurzame toekomst. En er is geen handleiding voor, dus hoe dan? Nou flink experimenteren zou ik zeggen en het gewoon ontdekken! Daarom gaan wij iets knotsgek doen! We bouwen een 17de eeuws fluitschip, volledig uit afvalplastic. Simpelweg omdat het niet kan. Het afvalplastic is niet sterk genoeg. En juist daarom gaan we het doen. En iedereen die mee wil bouwen is welkom. Dus duurzaam en inclusief.
Mission impossible
Mission impossible, nou eerder reden we in een wagen in de kern geprint van afvalplastic aangedreven op zonne-energie richting geografische zuidpool, Clean2Antarctica. En dat is in 7 landen breaking news geweest! En nu beginnen we weer klein. Met de bouw van de bijboten van het fluitschip. Om het scheepsbouwvak te leren, om te ontdekken wat er wel kan met afvalplastic en om mediakabaal te maken. En daarna bouwen we steeds groter. Zo creëren we een vloot van unieke schepen. Niet om te verkopen maar om andere te inspireren. Daarom beginnen we een rederij. De eerste circulaire, duurzame en inclusieve rederij ter wereld, voor de eerlijke handel.
De eerste vrachten voor het fluitschip zijn ons al aangeboden terwijl we nog niet weten of we het schip kunnen bouwen. Dat noemen wij het plezier van ongemak! Zo zoeken wij de schone route, want als je steeds doet wat je altijd al deed krijg je wat je altijd al kreeg.
modulaire woningen uit afvalplastic, hout en afvaltextiel
Door al onze experimenten doen we de meest uiteenlopende ontdekkingen en die delen we met anderen. Open innovaties die kunnen leiden tot mooie spin-offs. Maar soms is er flink wat lef nodig om z’n spin-off tot leven te brengen en dan gaan we er graag zelf mee aan de gang. Simpelweg omdat wij niet bang zijn om te falen.
Ecologische en sociale bijdrage
Zo is het gekomen dat we modulaire woningen zijn gaan bouwen uit afvalplastic, hout en afvaltextiel. In een fabriek met een bijzonder team. Het productiepersoneel bestaat uit mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Veelal zonder bouwkundige kennis, met grote persoonlijke uitdagingen en een leven in de bijstand. ‘Kom maar bij ons werken’, is ons motto en we ontdekken wel waar jouw verborgen arbeidspotentieel zit. En dat is uit de hand gelopen. Moet je zien wat een mooie woningen ze bouwen. Woningen die zo hard nodig zijn! Woningen met betekenis door hun ecologische en sociale bijdrage.
Eenvoudig bouwproces
Hoe we dat doen? Nou het bouwproces zo eenvoudig maken dat het vergelijkbaar wordt als het spelen met Lego. Dat vraagt om een flink wat ontwerp en engineering. Dat deden we als charitatieve stichting eerst ‘old school’ met pen en papier. Maar al snel werd duidelijk dat we moesten overstappen op een CAD-systeem, maar welke dan?
Een van de grote krachten achter de modulaire woningen is Rein ter Velde die wel wist welk systeem daarvoor gebruikt moet worden. Vanuit zijn opleiding had hij ervaring met IronCAD. En zo is het gekomen dat we nu ons gehele bouwproces van de woningen hebben vastgelegd in het pakket. Voor ons is het ondenkbaar om het op een andere wijze te organiseren en zijn er super blij mee hoe het werkt.
SAmenwerking met Dynfos
Maar hier houd het niet bij op. We hebben de lat hoog liggen en willen de bouw van onze schepen ook volledig vastleggen en managen uit IronCAD. Een pittige opgave waarbij we nog heel veel hebben te ontdekken. En hier ontdekken we de organisatie achter IronCAD. Geïnspireerd door onze missie denken ze ongevraagd mee hoe we dit met elkaar kunnen aanpakken en realiseren. Alle registers worden opengetrokken om het te laten slagen. Een goed pakket is één maar om het effectief te gebruiken is een goede ondersteuning key. En die levert Dynfos ons. En we hebben stilletjes het idee dat ze het heerlijk vinden en betekenisvol om mee te doen in onze maatschappelijke uitdaging.